header gratistheorie.nl

B1. Voorrangsweg

B1De vorm van de borden voorrangsweg en einde voorrangsweg is uniek. Zodoende zijn deze borden ook aan de achterzijde te herkennen, of als deze borden besneeuwd zijn. Je moet dan alleen nog even bedenken of het bord voorrangsweg of einde voorrangsweg is geplaatst.

Binnen de bebouwde kom wordt dit bord geplaatst direct voor zijwegen van de voorrangsweg.
Buiten de bebouwde kom wordt dit bord altijd aan het begin van een wegvak (na een kruispunt) geplaatst omdat buiten de bebouwde kom niet op de rijbaan van een voorrangsweg mag worden geparkeerd.
Het plaatsen van de borden wordt voor of na iedere zijweg herhaald, tenzij de afstand tot de volgende zijweg minder dan 50 meter bedraagt.

Het bord wordt niet toegepast in erven, op 30 en 60 kilometer per uur wegen en zones.

Als je op een weg rijdt waar dit bord geplaatst is, dan rij je op een voorrangsweg. Dit houdt in dat je als bestuurder geen voorrang hoeft te verlenen aan verkeer van links en van rechts. Voorrang hebben betekent echter niet altijd: voorrang krijgen. Let dus altijd goed op het verkeer van rechts en links.

afbuigende voorrangsweg

Wil je een afbuigende voorrangsweg volgen, dan moet je richting aangegeven. Met andere woorden, kun je meer dan alleen maar rechtdoor, geef je richting aan om het overige verkeer te laten zien wat jij van plan bent.
Bij de situatie hiernaast geef je richting aan als op een gewoon kruispunt.

 

afbuigende voorrangsweg afbuigende voorrangsweg

Bij de twee situaties hiernaast geef je richting aan naar links als je de afbuigende voorrangsweg wilt blijven volgen. Wil je de afbuigende voorrangsweg verlaten geef je richting aan naar rechts. Als je rechtdoor gaat is richting aangeven niet verplicht (je slaat immers niet af), maar voor de andere weggebruikers is het wel zo duidelijk als je een teken naar rechts geeft.

Voorrang Einde voorrang
Voorrang Einde voorrang