header gratistheorie.nl

F5. Verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting.

f5Als je dit bord tegenkomt als bestuurder en er komt tegemoetkomend verkeer aan dan moet je dat voor laten gaan. Als een voetganger dit bord nadert hoeft hij bestuurders vanuit de andere richting niet voor te laten gaan. Want.... een voetganger is geen bestuurder en dit bord geldt alleen voor bestuurders. En als bestuurder moet je al het verkeer voor laten gaan, een voetganger is verkeer. Dus de voetganger gaat in elke opzicht eerst.

Dit bord komt vaak voor bij wegversmallingen, wegwerkzaamheden en smalle bruggen. Aan de andere kant van de versmalling staat het volgende bord: F6.
Bij wegwerkzaamheden staat dit bord meestal geplaatst aan de zijde waar het verkeer op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer moet komen.
De meeste mensen kijken bij dit bord en bij bord F6 naar de kleur van de pijlen. Maar waar moet je naar kijken als het gesneeuwd heeft en de kleur van de pijlen niet meer zichtbaar is?? Even de sneeuw wegvegen?? Het is handiger om naar de vorm van het bord te kijken. Bij het ronde bord moet je iedereen voor laten gaan en bij het vierkante bord mag jij doorrijden, behalve als er van de andere kant voetgangers naderen. Dan moet jij de voetgangers voor laten gaan.

Verboden F6
Verboden F6